Thursday, September 29, 2011

PERBEZAAN ANTARA TABLIGH DAN ORANG PAS

Ada Fakta yang jelas untuk membezakan
ANTARA TABLIGH Dan orang PAS..

Yang partama
Orang TABLIGH menyeru kita ke Masjid/Surau

Yang Kedua
Orang PAS menyeru kita ke Markaz Mereka
Untuk mendengar ceramah Bodoh Mereka


Mana 1 yang Baik???

6 comments:

Anonymous said...

bezanya terlalu besaq..bkn ke masjid surau shj..

House PK said...

Tabligh terbaik bro! Mereka tak ajar kita umat Islam membenci satu sama lain, senang cerita la Tabligh dan PAS ni ibarat langit dan bumi la bro....

Sudir said...

Jom KP kita ke Masjid..

Anonymous said...

Tabligh lebih baik sebab positive thinking. PAS, alahai

Azali Arba'ain said...

Perbezaan Antara PAS dan Jemaah Tabligh

1. Untuk tegakkan Islam, PAS mahukan kuasa pemerintahan atau negara. Tabligh mahu tegakkan Islam dalam hati setiap manusia dan dgn sendirinya "negara" Islam terbentuk.

2. PAS kata "Undilah PAS". Tabligh kata "Kejayaan manusia dalam agama apabila taat dan patuh perintah Allah dan ikut cara Rasulullah".

3. PAS berpusat dimarkas. Tabligh berpusat di masjid atau surau.

4. Sasaran kejayaan PAS adalah apabila dapat memenangi pilihanraya majoriti dan dapat memerintah. Bagi Tabligh adalah apabila dapat mengucap LAILAHAILLALLAH diakhir kalam.

5. PAS di Malaysia sahaja. Tabligh di arena antarabangsa.

6. Untuk menjadi Ahli, perlu MASUK PAS. Tiada istilah ahli dalam Tabligh. Ia adalah satu gerakan jemaah Islam. Kena KELUAR.

7. Perhimpunan tahunan PAS adalah, "lebih ramai dari sebelumnya". Perhimpunan tahunan Tabligh adalah perhimpunan umat islam yang teramai di dunia selepas haji.

8. Hanya yang bermazhab shafie sahaja yang berada dalam PAS. Dalam Tabligh terdapat keempat-empat mazhab.

9. Ucapan dan ceramah dalam PAS hanya dalam bahasa Melayu sahaja. Dalam Tabligh terdapat berbagai bahasa dunia.

10. Fikir PAS adalah Pilihanraya. Fikir Tabligh adalah Iman Dan Amal.

Rasanya dah cukup 10 bagi pandangan awam. Ia hanya pandangan saya sebagai orang awam yang terlibat atau rapat dengan kedua-duanya. Bukan pandangan profesional.
Kalau persoalannya yang mana yang terbaik. Pastinya Tabligh.

az-zikra90 said...

Assalamu'alaikum

Kuasa eksekutif @ Kuasa Pemerintahan adalah asasi utk mempraktikkan Islam secara syumul di bumi Allah s.w.t. ini". Zaman Nabi s.a.w. ia (kuasa eksekutif) itu didapati melalui hijrah dan jihad di medan, manakala zaman ini (dlm konteks M`sia dan kebanyakan negara), ia diperolehi melalui pilihanraya.

Kita perlu faham, Islam itu bukan sekadar iman dan amal spt solat, zakat, haji, zikir atau baca al-quran shj. Kalau itulah shj Islam, Nabi s.a.w. tak perlu berhijrah, sebab semua itu boleh dilakukan di Mekah, dgn pahala yg paling besar lagi. Itu semua amal individu, kalau tak ada negara dan kuasa pun kita boleh amalkan ibadat2 itu. Tetapi Islam lebih luas drp itu. Ada banyak lagi suruhan Allah s.w.t. yg tidak boleh dilaksanakan jika Islam tidak mempunyai negara atau kuasa berdaulatkan al-Quran dan sunnah,

Reference : http://urusanulama-hl.blogspot.com/2011/12/jawapan-kepada-dakwaan-tabligh.html