Wednesday, August 8, 2012

GILIRAN AKHIL HAYY SEKOLAHKAN ABBY ADABI


KUALA LUMPUR: Pendakwah bebas Ustaz Akhil Hayy menasihati golongan artis yang baru berhijrah dan kembali mendekati agama Islam supaya berhati-hati agar tidak dipergunakan oleh ahli politik yang tidak bertanggungjawab.

Akhil atau nama sebenarnya Akhil Abdul Hai berkata, keadaan itu sering berlaku tanpa disedari bagi kebanyakan artis yang baru berhijrah di mana ia bermula dengan jemputan menghadiri sesebuah taklimat untuk berkongsi kisah perubahan diri masing-masing.

"Kalau saya cakap, pasti ada pihak yang marah nanti. Tetapi ia pernah berlaku kepada diri saya ketika mula-mula penghijrahan saya dulu di mana ada sesetengah pihak yang menggunakan saya kononnya untuk ditemu bual dalam sesebuah taklimat.

"Lain pula jadinya apabila majlis taklimat yang dianjurkan itu akan berubah menjadi kempen menyerang mana-mana parti yang tidak disukai mereka.

"Memang digalakkan untuk berkongsi pengalaman hijrah kita kerana ia juga salah satu permulaan dakwah, tetapi kita mesti bijak menyampaikan kata-kata tanpa sebarang pengaruh daripada persekitaran yang mungkin menekankan isu-isu politik," katanya.

Tambah Akhil, tidak salah sekiranya seseorang artis itu menyokong mana-mana parti politik sama ada Umno, Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau PAS kerana ia adalah hak masing-masing.

Bagaimanapun, golongan artis yang berhijrah ini diminta untuk berhati-hati dan berfikirlah adakah motif penghijrahan itu untuk mendalami ilmu-ilmu agama yang tercicir dahulu atau mahu memperjuangkan politik?

"Saya rasa, usahlah kita beria-ia berkempen tentang hal politik kerana itu bukanlah kepakaran kita.

"Walaupun Islam ada perjuangan politiknya, tetapi sebagai umat Islam yang kembali ke fitrah asal, biarlah kita mendalami ilmu agama terlebih dulu sebelum ingin berdakwah atau membetulkan kesalahan orang lain.

"Saya faham, apabila sudah berubah ke landasan yang betul, terdapat satu semangat dan ketenangan yang membuatkan seseorang itu begitu berkobar-kobar mahu berkongsi perasaan itu.

“Saya juga begitu, tetapi seperti yang saya katakan, dalami ilmu agama Islam itu secukup-cukupnya sebelum melangkah ke fasa lain pula," ujarnya.
Sumber.Mstar Online

4 comments:

nasirwise said...

Pelakon Hairie Othman Tidak Menolak Kemungkinan Bertanding PRU

Sekadar pandangan….

Tahniah kerana Hairie telah berubah daripada seorang pelaku salah khalwat kepada seorang yang berparti PAS. Sekurang kurangnya syura PAS telah menanti Hairie kelak..

Dayang Ku Intan, yang selalu ke Jalan Belibis, Taman Perling, Johor bahru juga telah berhijrah.. Kalau dulu suami dan beliau mengusahakan Kelab Dangdut, kini beliau telah menjadi lebih baik peribadinya. Cukuplah dengan dugaan Allah. Beliau jaga anak istemewa dengan baik daripada berceramah menyakiti puak lain.

Ikhlas dari
nasirwise.blogspot.com

nasirwise said...

sekadar pandangan....

Saya amat bersetuju dengan penulisan di atas dimana kita mendoakan DS Rosmah berhijrah (tidak payah masuk PAS) penampilannya. Suka saya ceramah Ustaz Kazim yang menyeru kita turut mendoakan `buka hati’ memakai tudung. Hanya tidak bertudung DS Rosmah lah masyarakat Melayu ini berpecah. Pengikut PAS kata macamana nak ikut DS Najib jikalau isterinya pun tidak bertudung. Jadi jika bertudungnya DS Rosmah memungkinkan penyatuan umat Islam, saya dengan ikhlasnya merayu DS Rosmah memakai tudung. Saya rasa serangan terhadap suami tersayang DS Najib akan berkurangan sekurang-kurangnya satu perkara.
Ikhlas dari
nasirwise.blogspot.com

Anonymous said...

Akhil Hayy kata kat Abby.. - Macam periuk kata belanga hitam...

Semasa saya menyokong pembangkang (Pas)dulu.., saya sering ikuti 'ceramah politik' si Akhil Hayy ni... Tak nampak pun dia dalam keadan 'terpaksa'...

Anonymous said...

Masih teriang2 lagu Sejati yg akhil ubah jadi royalti. Puiii...!