Monday, November 26, 2012

RAJAGOBAL APA KAU DAH BUAT......

2 comments:

Anonymous said...

betul dah kebimbangan Tengku Mahkota Pahang hari tu....

Anonymous said...

telah menjadi lumrah manusia saya kira menjatuhkan sesuatu hukuman kepada apa yang berlaku. dimahkamah, seorang hakim, sebelum menjatuhkan sesuatu hukuman, terlebih dahulu mendengar hujah dari kedua dua pehak. ini saya kira sangat 'adil.

didalam Islam, pakaian orang muslimin, selain berpegang kepada hukum syarak, juga berpegang mereka kepada hukum warak. sesuatu perkara harus dilihat dari lima sudut iaitu sebab, syarat, perkara perkara yang menegah, sah dan batal. segala hokum, didalam 'ilmu semuanya tetap, tetapi setelah dizahirkan ianya akan berubah mengikut keadaan. saperti sembahyang, hukumnya wajib, tetapi setelah dizahirkan, ianya akan berubah mengikut keadaan iaitu sunat, makruh, harus dan haram. sebagai contoh hukum orang perempuan yang didalam heid, kiranya sembahyang, hukumnya apa. begitu jugalah kanak kanak yang belum baligh, orang yang hilang akal dsb.

maka sebelum menghukum Datuk Rajagopal, kita dengarkanlah terlebih dahulu alasan yang akan diberikanya. bersikap 'adillah kepada diri kita dahulu sebelum mengadili orang lain. wallahu'alam