Saturday, March 2, 2013

FAKTA- KENAPA POLIS BUKAN ATM


Menjawab Isu Pencerobohan dan Mengapa Tidak Tentera?

Persoalan Kenapa polis tak tentera?

1) jika kita guna tentera dahulu bermakna kita dalam perang dengan Sultan SULU.

2) Juga bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara lansung sebagai kerajaan yang sah yang mengistiharkan perang kepada kita.

3)Dan jika ini berlaku ianya akan tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa protocol antarabangsa.

Jika Polis sebagai pemerintah operasi bermakna

1) kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.

2) Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan Tentera ada beza di antara keduanya)

3) Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduahn di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat di atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.

4) Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena la buat macam Guantonamo BAy juga. Susah macam tu.

Itu sebab kita mengambil langkah Polis dahulu. Jika tentera ambil alih sudah jadi kes lain.

Jika keadaan tidak boleh di kawal lagi maka LOCAR AREA EMERGENCY (darurat setempat) boleh di isytiharkan

Ianya seperti darurat waktu ribut banjir New Orleans dahulu- tentera USA ambil alih bukan lagi polis tempatan)

Dalam keadaan ini bermakna bukan satu negara Malaysia darurat dan bukanlah bermakna perang kerajaan Malaysia dan Sultan Sulu. Darurat hanya untuk keselamatan sahaja dan LOCAL AREA SAHAJA. Rasanya bukan seluruh Lahad Datu pun.Hanya kawsan pencerobohannya sahaja. Nampak hati-hatinya dan telitinya Kerajaan dalam hal ini? Menurut langkah satu persatu?

Nota Tambahan. Ingat kes Maunah dahulu? Mula-mula polis. Kemudian Tentera ambil alih. Dan setelah tentera ambil alih tuduhan kepada Mohd Amin (ketua Almaunah)yang membawa hukuman mati ialah tuduhan mengistiharkan perang kepada YAng Di Pertuan Agung. Beliau tidak di tuduh sebagai orang awam iaitu tuduhan Membunuh (i.e; Bunuh polis SB tu). Beliau di tuduh sebagai combatant Perang.

Persoalan sempadan bolos. Mereka masuk sikit demi sedikit dengan bot pancung dalam kawasan yang mana sempadan adalah kabur dan menjadi tradisi penduduk tempatan berulang alik. Lagi pun kawasannya luas.

Tiada ada negara dalam dunia yang tidak di tembusi sempadannya. Yang sukar sedikit ialah Israel dan Vatican. Israel sebab temboknya dan Vatican City sebab di dindingnya dan juga di kepung oleh bandar Rom. Hatta USA pun sering di cerobohi sempadannya oleh orang Mexico. Negara China yang terkenal dengan Gerat wallnya sering di cerobohi orang bangsa Mongolia Nomad atau bangsa padang steppe yang berulang-alik (serupa dengan kes Lahad datu - golongan yang tidak mempunyai sempadan).

Hatta Mekah pun pernah di cerobohi oleh bukan Islam. (tidak ada kaitan dengan kes ini sekadar contoh perbandingan bahawa secanggih mana pertahanan pun dengan izinNya bocor juga)

Komen : Pasukan yang terlibat bukan unit biasa. Unit komando PDRM ialah attachment a-unit tindakan khas(UTK), attachment b-very able trooper 69(VAT69) dibawah pasukan gerakan khas(PGK). UTK lebih menyerupai police SWAT,manakala VAT69 lebih kepada peperangan hutan dan gerila. Komando PGA dikenali sbgai tiger platoon dari 2 Bn PGA...komando di bawah ATM adalah gerup gerak khas(GGK) iaitu 21 RGK,22 RGK,11 RGK dari Tentera darat..PASKAL pula dari TLDM..PASKAU dari TUDM..Ia tertakluk dlm majlis keselamatan negara(MKN) arahan NO. 18.. Pihak keselamatan lebih mengetahui apa yang terbaik dan modus operandi. Sesetengah orang, baru menang game Counter-Strike ada hati nak mengajar pasukan keselamatan pula.

6 comments:

Anonymous said...

SAYA BERBICARA DENGAN SEORANG ASKAR PETANG TADI. DIA BERITAHU KALAU ASKAR MASUK CAMPUR, MAKA INI AKAN MENGGUGAT KESTABILAN POLITIK NEGARA. PELABUR AKAN LARI DARI MALAYSIA KERANA TIDAK AMAN IAITU BERLAKU PEPERANGAN DENGAN PENGGANAS. MOTIF UTAMA ADALAH MENJAGA NAMA BAIK MALAYSIA DAN BUKANNYA SEBAB LAIN. JIKA PEPERANGAN BERLAKU, CONFIRM PILIHANRAYA TIDAK AKAN DAPAT BERLANGSUNG DALAM MASA TERDEKAT.WALLAHUALAM. INI CUMA PERBINCANGAN PERIBADI DENGAN SEORANG ASKAR DIRAJA MALAYSIA.

Anonymous said...

Saya sokong penjelasan tersebut.Sesetengah orang menganggap kenapa terlalu berlembut. tujuannya adalah bermuzakarah dengan baik tanpa pertumpahan darah. Tetepi apabila telah di remehkan, langkah mempertahankan diri pula perlu di ambil. Setelah seteru menyerang, yang di serang perlu mempertahankan diri dan membalas serangan. Ini yang berlaku sekarang.Keadaan belum darurat, tentera belum di kerah. 2 pilihan masih di beri bagi memamatkan ketegangan. Sekiranya masih di remehkan tidak mustahil tindakan ketenteraan akan di ambil dan serangan besar-besaran akan di lakukan.

Nur Emyinda said...

7830Salam.

YA ALLAH....La ilahailla anta subhanakainni kuntum minazolimin...

YA ALLAH...Engkau selamatkanlah para anggota keselamatan negara ini; tentera/polis Malaysia yg mujahid ini dan bumi Malaysia yg tercinta dari kezaliman manusia2 yg rakus.

Amiiinnn...

p/s doaku pastinya berterusan utk kalian wahai perajurit pejuang agama, bangsa dan negara...

Kpd yg berkenaan:
CUKUPLAH - JANGAN DIUJI KESABARAN PARA PEJUANG/ANGGOTA KESELAMATAN MALAYSIA INI LAGI...

Anonymous said...

kerjaan bn pimpinan umno berakal dan menggunakannya kejalan mulia

Anonymous said...

SUNGGUH MENYENTUH PERASAAN PABILA MELIHAT GAMBAR ANAK WIRA KITA YANG TERKORBAN TAK BERANI NAK BAYANGKAN APA YANG AKAN DITANYA PADA IBUNYA DAN JAWAPAN YANG AKAN DIBERIKAN NAMUN MASIH ADA YANG SANGGUP MENGHINA PENGORBANAN BAPANYA IDOLANYA HARAPANNYA MANJANYA...

Anonymous said...

DIHARPAKAN SKUAD 69 PDRM DIBERI KUASA UNTUK MENEMBAK MUSUH..ADA ANGGOTA MENGATAKAN MEREKA TELAH DAPAT MENGESAN DAN MELIHAT MUSUH TETAPI TIDK MENDAPAT ARAHAN MENEMBAK...KEADAAN SUDAH BERUBAH DAN TINDKAN BALAS HARUS DIAMBIL