Tuesday, March 5, 2013

KENYATAAN MEDIA PERDANA MENTERI SERANGAN JAM 7 PAGIPutrajaya, 5 Mac - Sejak pencerobohan oleh kumpulan bersenjata di Lahad Datu pada Feb 12, kerajaan telah mengambil pendekatan untuk menyelesaikan konflik ini tanpa pertumpahan darah. Pihak polis telah mengadakan pertemuan dan rundingan dengan harapan penceroboh akan bersetuju keluar dengan aman tanpa
dikenakan sebarang tindakan undang-undang yang serius.

Semakin lama pencerobohan ini berlanjutan, jelas kepada pihak berkuasa bahawa penceroboh tidak berniat untuk keluar dari tanah Sabah. Pada hari Jumaat lepas mereka telah melepaskan tembakan ke arah anggota polis yang bertugas di kawasan tersebut menyebabkan dua anggota kita terbunuh, sehari kemudian enam lagi anggota polis dibunuh oleh penceroboh di Semporna.

Setelah serangan yang pertama, saya telah menegaskan bahawa penceroboh mesti menyerah diri dan jika mereka enggan pihak berkuasa negara ini akan bertindak.

Sebagai negara Islam yang cintakan keamanan dan mengangkatkan perjuangan penyelesaian konflik scara perundingan, usaha kita menggelakkan pertumpahan darah di Lahad Datu tidak berjaya. Sebaliknya, anggota pasukan keselamatan kita diserang dan dibunuh, rakyat Malaysia khususnya di Sabah bimbangkan keselamatan mereka.

Kerajaan mesti mengambil tindakan yang sewajarnya bagi menjaga marurah dan kedaultan negara sebagaimana yang dituntut oleh rakyat. Pada jam 7pagi ini pasukan keselamatan telah melancarkan serangan di Kampung Tanduo. - Datuk Seri
Mohd Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia.- BERNAMA

4 comments:

Anonymous said...

Gempur wira negara

Anonymous said...

God bless our warriors...

bhar zul said...

Hornet..biasa melihat mereka membuat latihan tembakan/bom dari udara kebumi dilapang sasar tentera diKota Belud..jarang miss. Kalau ini digunakan diTanduo, mungkin tidak banyak sisa bangkai penceroboh yang tinggal dilapangan.

Anonymous said...

Wahai perwira ku yang menggempur Pengganas Kiram...! Ingat teman seperjuangan kamu yang telah terkorban....! Hapuskan musuh durjana Kiram...Nampak sahaja kelibat walaupun cuma parang senjatanya.... SHOOT TO KILL, pengganas kiram amat kejam anggota yang sudah mati pun kena pancung, cincang... Ingat teman-teman perwira... SHOOT TO KILL no Surrender...Ingat tipu helah pengganas Kiram, jangan percaya bendera putih...SHOOT TO KILL... GO..GO...GO...MOVEEE...MOVEE...SHOOT TO KILL... Oleh Ex-Vat 69.