Friday, March 22, 2013

PENGECUT DIANGGAP LAGENDA DAN WIRA??KUALA LUMPUR, 22 Mac — Agbimuddin Kiram dianggap sebagai lagenda dan wira di kalangan umat Islam Filipina kerana berjaya meloloskan diri dari ditangkap oleh pasukan keselamatan Malaysia, kata kolumnis The Philippine Daily Inquirer.

Dalam kolum “As I see it”, wartawan veteran Neal H. Cruz mengatakan menyukai “raja muda” Sulu dan dakwaan keganasan yang dihadapi warga Filipina di Sabah sama seperti perjuangan kaum Indian dan Afrika di Amerika, yang ditindas oleh pendatang imigran dari Eropah.

Cruz berkata jika Agbimuddin ditemui mati, ketua militan itu akan disanjung lebih hebat.

Beliau berkata Presiden Filipina Benigno Aquino III perlu dipersalahkan, kerana sikapnya mengenai krisis Sabah “mengundang kemarahan”.

“Beberapa tahun dari sekarang, cerita Kesultanan Sulu dan wira-wiranya akan tersebar, tentang bagaimana mereka ditindas oleh kerajaan Malaysia dan FIlipina dan cerita itu akan berterusan zaman berzaman,” kata kolumnis itu dalam tulisannya.

“Sebuah buku akan ditulis tentang mereka, sebuah filem akan difilemkan tentang mereka, sama seperti sejarah Indian dan Afrika di Amerika pada masa lalu.”

Agbimuddin dan 235 pengikutnya dikepung dalam pertempuran ganas dengan ribuan anggota keselamatan Malaysia yang mempunyai senjata berat, jet pejuang, kereta kebal dan bom dalam 18 hari selepas Ops Daulat dilancarkan pada 5 Mac lalu.

Agbimuddin, “raja muda” dan adik kepada Jamalul Kiram III yang mengaku dirinya sebagai Sultan Sulu, mendarat di Sabah untuk merampas semula negeri yang didakwa miliknya empat abad lalu, berjaya melarikan diri walaupun dikepung hebat oleh pasukan keselamatan Malaysia.

Menurut laporan dari sumber risikan Malaysia semalam, pemimpin puak bersenjata itu berjaya melarikan diri dari Sabah pada 11 Mac dan ke satu pulau di selatan Filipina untuk melarikan diri dari ditangkap pihak berkuasa Filipina.

Laporan menunjukkan 63 pengikut Agbimuddin dibunuh, dan yang lain sama ada melarikan diri pulang ke Filipina atau menyembunyikan diri di Lahad Datu.

Cruz berkata pertempuran harus ditamatkan, dan Putrajaya serta Manila harus bertemu dengan Sultan Sulu untuk menamatkan krisis ini.

“Membunuh dan mempenjarakan pengikut Sultan tidak akan menyelesaikan masalah tetapi memburukkan keadaan, jadi mereka perlu berbincang,” katanya lagi.

Beliau berkata pentadbiran Aquino tidak mengendahkan keluarga Kiram dari mula walaupun presiden itu berkata beliau sudi untuk berbincang dengan keluarga tersebut.

Cruz mengingatkan mengenai surat yang dihantar oleh keluarga Kiram kepada Aquino apabila beliau mula-mula memegang jawatan presiden pada 2010, dan meminta Aquino membantunya tentang tuntutan Sabah. “Tetapi Malacanang mendakwa surat tersebut 'hilang',” katanya lagi.

“Hilang atau tak ambil peduli? Pegawai kerajaan tidak mahu bercakap dengan beliau (Sultan), sebaliknya bercakap dengan adiknya, yang tidak boleh membuat apa-apa keputusan.

“Jika tidak mahu ke rumahnya di Taguig, kenapa tak berikan mereka tambang teksi ke Malacanang supaya mereka boleh berbincang?”

Cruz menyambung dengan berkata walaupun presiden mengatakan keinginan untuk “berbincang”, tetapi pihak berkuasa Filipina menahan pengikut Kiram dan mendakwanya di mahkamah.

Cruz berkata penahanan 36 individu di bot ketika di pesisiran pantai Filipina, dan mendakwa lapan warga Filipina kerana keganasan di Sabah.

“Warga Filipina, dibawah pemerintahan Presiden Aquino, kini tersepit antara dua pihak,” katanya yang berkata jika mereka terus tinggal di Sabah atau pulang, mereka akan ditahan dan dihukum.

“Jadi, apa yang mereka boleh buat? Ada yang akan terus tinggal di situ dan mati dalam pertempuran, membunuh beberapa rakyat Malaysia, dan bertemu bidadari di alam barzakh,” katanya lagi.

4 comments:

Anonymous said...

lari tercirit cirit dari perjuangan yg kononnya akan bertahan hingga ketitisan darah terakhir. akhirnya pengikut buta tuli yg mati satu persatu. "Paria" class punya ketua.
Tanggapan bahawa Pahlawan Sulu itu sangat hebat terbukti tidak kemana. ATM dan PDRM juga punya lagenda perjuangan yg jauh lebih terserlah dari Puak Sulu ini. Mereka ingat orang Malaysia Bodoh macam mereka ...sorri lah beb ...lepas ini dibawas ESSCOM seluruh pantai Timur sabah akan ditutup oleh tirai Keselamatan dan Sulu boleh terus bermimpi keatas Sabah...

Charts Donlie said...

http://cartakebenaran.blogspot.com/2013/03/malaysia-bankrap.html

Anonymous said...

AAAHHHH..INI SEMUA POYO..JANGAN LAYAN ORG2 GILA NI..DIA NK BUAT BUKU KE,NK BUAT JAMBAN KE..NK SANJUNG SEBAGAI WIRA KE..ITU DIA PUNYA PASAL..KASI HAPUS SEMUA PENGGANAS2 GILA & TAK TAHU MALU NI..DIA INGAT DIA JE BOLE BUAT BUKU..KITA PUN BOLE BUAT..TAK PAYAH NK CKP PASAL SEJARAH..ITU SEMUA TIPU..LANUN BANGSAT!!!

Anonymous said...

Sejarah seorang pahlawan lanun yg lari terkencing meninggalkan kumpulan lanunnya. Kisah seorang pahlawan lanun yg cakap tidak serupa bikin. Berjuang habis2an konon, hingga titisan darah terakhir.. Boleh masuk raja lawak ni