Thursday, June 27, 2013

MARUAH UMNO/BN TERENGGANU DI KUALA BESUT


Belum pun genap dua bulan PRU-13 selesai, politik tanahair sudah membahang semula kehangatannya bila mana berlakunya kekosongan di DUN Kuala Besut, Terengganu berikutan kematian penyandangnya dari BN.

SPR selaku badan rasmi pengendali pilihan raya sudah pun mengeluarkan kenyataan rasmi akan ada PRK di DUN terbabit dan tarikh muktamad bila hari pencalonan dan bila tarikh pengundiannya akan diputuskan dalam masa terdekat.

Sebagaimana penulis ulas semalam, PRK DUN Kuala Besut merupakan penentu kesinambungan kepada pemerintahan BN di negeri Pantai Timur itu. Ia akan menguji sejauh mana kuatnya sokongan rakyat kepada Kerajaan BN Terengganu di mana seandainya BN kekal menguasainya maka selamatlah BN dari dugaan yang mencabar.

Bekalan kemenangan majoriti 2,434 undi pada PRU-13 walau pun selesa tapi ia bukan jaminan untuk BN, lantaran itu amat perlu untuk BN memanfaatkan segala kekuatan bagi menafikan peluang PAS untuk merampas kerusi tersebut.

Maksudnya, jika BN kalah dalam PRK itu maknanya kedudukan dalam DUN akan tergantung kerana penguasaan BN merosot kepada 16 kerusi DUN sementara PAS pula meningkat dari 14 kepada 15, ditambah dengan satu kerusi DUN milik PKR menjadikan jumlahnya sama seperti BN.

Jika berlaku senario itu, maka nasib BN sebagai Kerajaan Negeri bergantung penuh pada undi di tangan speaker sebagaimana dijelaskan oleh rakan penulis, saudara Adamyan dalam perenggan keempat di pautan berikut (klik sini).

Itu lebih dari mencukupi untuk menjelaskan betapa PRK DUN Kuala Besut amat penting dan BN memang terdesak untuk memenanginya kembali demi kesinambungannya serentak dengan itu mempertahankan maruahnya sebagai Kerajaan Negeri.

Dalam pada itu, di pihak PAS tentunya tidak akan berdiam diri sebaliknya parti itu tentu sahaja akan menggandakan usaha meraih undi bagi meningkatkan peluang merampas DUN Kuala Besut dari BN.

Dari satu segi ia kelihatan sukar, namun dunia politik tiada yang mustahil lebih-lebih lagi di saat Presiden PAS, Abdul Hadi Awang terdesak untuk membuktikan kepimpinannya masih efisien, berpengaruh dan layak untuk terus menerajui parti.

Menang di DUN Kuala Besut bermakna ia satu pengiktirafan yang akan menjamin kesinambungan Hadi sebagai pemimpin utama PAS sekali gus memudarkan usaha-usaha terancangan kumpulan Anwarinas yang mahu menyingkirkannya dari jawatan Presiden.

Andai PAS kalah apatah lagi tewas dengan majoriti yang lebih besar, ia satu bahana yang bakal merobek maruah Hadi dan orang yang akan tersengih gembira tentunya Naib Presiden PAS, Husam Musa.

Berdasarkan senario ini baik BN mahu pun PAS, kedua-duanya terdesak untuk membuktikan kehebatan pengaruh di PRK DUN Kuala Besut kerana ia bukan sekadar soal kemenangan dan kesinambungan, tapi ia adalah pertaruhan yang melibatkan maruah.

1 comment:

Anonymous said...

Percayalah UMNO akan kalah sebab protes orang melayu terhadap Najib yang asyik dok jaga hati kaum cinabeng.