Tuesday, July 30, 2013

IPO Air Asia X Tidak Laku, Maybank IB Jadi Penyelamat?Pada 10 Jun 2013, mykmu.net menerbitkan satu artikel “Melayu Yang Beli IPO Air Asia X Adalah Pengkhianat” menyeru orang Melayu memboikot pembelian saham Air Asia X kerana kebiadapan CEOnya.

Ternyata IPO Air Asia X tidak mencapai sasaran mereka dan memerlukan syarikat pelaburan menyelamatkannya bagi mengelak harga merudum selepas pengapungan B

aki terkurang langganan. Yang anehnya, sebuah syarikat pelaburan milik Maybank yang menjadi penyelamatnya. Menggunakan alasan pembelian tersebut berasaskan mekanisme penstabilan harga oleh Suruhanjaya Sekuriti.

Pada 2008, Suruhanjaya Sekuriti memperkenalkan mekanisme penstabilan harga bagi mengambil alih unit saham yang terlebih peruntukan atau kekurangan langganan. Mekanisme ini bertujuan mengawal harga saham yang diapungkan daripada jatuh merudum kerana lebihan unit yang tidak dilanggan. Dengan kata lain, unit saham yang ditawarkan tidak laku dalam penawaran IPO akan dibeli oleh syarikat pelaburan tertentu.

Apakah maruah orang Melayu boleh dijual beli dengan hanya kejatuhan harga saham baru diapungkan di Bursa Malaysia? Apakah kerana mahu mengelakkan Bursa Malaysia mendapat publisiti negatif akibat kejatuhan harga Air Asi X apabila diapungkan bermakna kita perlu tunduk kepada penghina Melayu seperti Azran Rosman Sani?

Hari ini, Maybank Investment Bank (Maybank IB) membeli saham AirAsia X seiring dengan mekanisme penstabilan harga yang diperkenalkan Suruhanjaya Sekuriti pada 2008.

Menurut kenyataan Maybank IB,


“Mekanisme itu bertujuan untuk meningkatkan keyakinan dalam pasaran bagi terbitan baharu saham dan untuk memudahkan aktiviti mendapatkan dana.Ia akan memastikan permintaan bagi saham dalam tawaran awam permulaan boleh dipenuhi dengan cara yang efisen dan turun naik harga semasa tempoh segera selepas penyenaraian boleh diminimumkan,” katanya.

Sebagaimana dalam prospektus IPo AirAsia X, Maybank IB, sebagai pengurus penstabilan, boleh membeli sehingga 118.5 juta saham dalam AirAsia X dalam masa 30 hari pertama penyenaraian.

“Ini merupakan hasil daripada opsyen terlebih peruntukan yang diberikan oleh Orix Airline Holdings Ltd dan Manara Malaysia I Ltd kepada Maybank IB sebagai pengurus penstabilan,” katanya. – BERNAMA

Bukankah tindakan Maybank IB membeli saham-saham Air Asia X ytang terkurang langgan ini bukan satu manipulasi pasaran saham dan menipu pelabur biasa? Jika saham Air Asia X terus jatuh dan Maybank IB mengalami kerugian, siapa yang menanggung kerugian tersebut, Tony Fernandez atau penyimpan wang dalam Maybank, rakyat dan Kerajaan?

4 comments:

Anonymous said...

Dibawah Najib, semua jadi bodoh dan bahalol dan kena tipu oleh keling todi TF...

Senangnya Melayu dipermainkan...dan siapa jadi bos kat unit Maybank itu...Tengku haprak yang menghabiskan boras..ingat tak dulu dia perli Isa Samad...?????

Megat Alam Gempita said...

Ternyata kempen boikot apajua brand Air Asia menampakkan kejayaannya. Tahniah kepada para bloggers.

Baru mereka tahu Melayu adalah pemegang kuasa ekonomi di Malaysia. Biarpun Maybank 'terpaksa' membeli saham tersebut, sekurang-kurangnya saham Air Asia tidak dibeli para cinabeng yang sebenarnya takut ambil risiko rugi dan tidak dibeli pihak asing.

So banyak cara lain lagi yang boleh menjahanamkan Air Asia ini dan juga bisnes para cinabeng asalkan kita terus menerus memboikot produk mereka.

Anonymous said...

" Yes, Ahli Umno Titiwangsa ", I support the move to remove Najib.

Anonymous said...

tak kan beli aje lol... ambikla jawatan penting dlm tu.. buang si pengkhianat tu.. patutnya sebelum ambik saham tu.. buat perjanjian dulu.. biar mamposs melayu liberal elit urban dlm tu.. biar org tu kerja dgn cina dap kafir.. biar dia mengangkang kat cina dpt tak gaji besor hidup mewah dgn cina.. tuiii tuiii... boikot terus air asia sampai diambilalih oleh taikun melayu..