Saturday, July 13, 2013

KENYATAAN TUN MAHATHIR TENTANG TPPA((Trans-Pacific Partnership Agreement)1.Setiausaha kepada Kementerian Perdagangan dan Industri menegaskan bahawa perbincangan perdagangan mesti dilakukan secara rahsia. Saya rasa dengan pegawai-pegawai berkenaan. Nampaknya tidak ada perbahasan awam termasuk dalam kerajaan.

2.Saya tidak fikir ia adalah satu amalan yang baik, jika memang itu adalah amalannya. Jikalau kita lihat rekod perdagangan dan perjanjian lain yang dirundingkan oleh Kerajaan Malaysia. Ia tidak beberapa memihak kepada Malaysia. Malah ia menyebabkan Malaysia menerima syarat-syarat yang tidak menguntungkan.

3.Pertama sekali, mari kita lihat perjanjian air dengan Singapura. Malaysia telah bersetuju untuk menjual air mentah pada kadar 3 sen per 1000 gelen. Sebagai balasan Malaysia boleh membeli 12 peratus atau kurang daripada air yang dirawat dengan harga 50 sen. Jika kadar ini dikaji semula kedua-dua negara mesti bersetuju.

4.Jika Malaysia meningkatkan kadar ini kepada 6 sen per 1000 gelen (iaitu 100 peratus), maka Singapura boleh meningkatkan dengan faktor yang sama kepada RM1 setiap 1000 gelen air yang dirawat. Ini tidak akan memberi manfaat kepada Malaysia. Dan kita tidak pernah cuba untuk merundingkan semula harga.

5.Perjanjian pertama tamat pada tahun 2011 dan kita tidak cuba berunding semula. Perjanjian akan datang akan luput pada 2060. Oleh itu, kita akan menjul pada kadar 3 sen bagi setiap 1000 gelen air mentah walaupun kos sara hidup mungkin telah meningkat berkali ganda.

6.Untuk mengelakkan Singapura mengkaji semula harga air jika kita menaikkan harga air mentah, Johor telah diberikan wang yang secukupnya untuk membina loji rawatan sendiri. Tidak perlu bergantung kepada bekalan dari Singapura, kita boleh menaikkan harga air mentah tanpa Singapura menaikkan harga air yang dirawat.

7.Saya diberitahu bahawa Johor masih perlu membeli air dirawat dari Singapura. Saya tidak tahu kenapa. Jadi, harga tidak dirundingkan semula dan ia tidak akan dirunding semula sehingga 2060.

8.Hari ini Dollar Singapura adalah 2 ½ kali nilai Ringgit Malaysia. Pada masa yang perjanjian itu ia adalah satu kepada satu. Adakah kita menerima bayaran dalam Dolar Singapura atau Ringgit Malaysia? Atau adakah ini rahsia juga?

9.Terus terang ,saya berasa kita tidak fikir dengan berhati-hati apabila kita berunding. Secara kebetulan Johor menjual air pada kadar 30 sen bagi setiap 1000 gelen kepada Melaka, iaitu 1000 peratus lebih tinggi daripada Singapura.

10.Kemudian terdapat pembelian pesawat pejuang F/A-18. Sebenarnya Kerajaan mahu MIG-29. Entah bagaimana sebahagian daripada dana itu digunakan untuk membeli F/A-18. Saya rasa orang yang membuat keputusan ini tahu mengapa mereka mesti mempunyai F/A-18 itu.

11.Malangnya perjanjian pembelian tidak termasuk kod sumber. Tanpa kod sumber F/A-18 hanya boleh terbang dalam misi yang diluluskan oleh Amerika Syarikat. Sehingga itu, pesawat pejuang yang sangat mahal ini hanya boleh digunakan untuk persembahan pada LIMA. Mainan yang sangat mahal.

12.Banyak lagi perjanjian perdagangan di Malaysia yang tidak menguntungkan kita,Contohnya AFTA, Asean. Kami bersetuju bahawa kereta dengan 40 peratus kandungan tempatan layak dikira sebagai kereta nasional maka diberi masuk negara tanpa cukai dalam pasaran ASEAN. 40% kandungan tempatan mudah dicapai dengan kereta-kereta dari luar ASEAN. Ini bermakna kereta Jepun, Korea, China dan Eropah boleh mendapatkan status kereta negara ASEAN semata-mata dipasang di negara-negara ASEAN bersama-sama dengan bateri, tayar dan beberapa komponen lain.

13.Kami menghasilkan Proton di Malaysia dengan 90% kandungan tempatan. Sememangnya kos kami adalah lebih tinggi dan tidak boleh bersaing dengan kereta bukan ASEAN tetapi dipasang di negara-negara ASEAN. Kereta seperti ini membanjiri pasaran Malaysia, tetapi hampir tidak ada Proton dilihat di negara-negara ASEAN.

14. Perunding negara mungkin berfikir mereka berunding dengan baik, tetapi saya tidak fikir begitu. Kami hanya membuka pasaran kami kepada negara-negara yang mempunyai pasaran tutup.

15. Tetapi untuk membuat perkara lebih teruk lagi, Proton mesti mematuhi keselamatan dan standard Malaysia yang lain, tetapi kereta import diberi pengecualian daripada kebanyakan perkara ini. Jika Proton ingin eksport ke negara-negara pengeluar, ia perlu mematuhi semua standard mereka. Setakat ini kita tidak boleh eksport ke Jepun, Korea dan negara-negara Eropah. Ini adalah betapa baiknya perjanjian yang kita telah memasuki.

16. Kami kehilangan Pulau Batu Puteh tetapi kita tidak boleh bina jambatan atau membuang tambak, atau menyelesaikan isu kumpulan wang simpanan. Tetapi kita telah berikan tanah keretapi kita bernilai berbilion-bilion ke Singapura untuk tiada apa-apa. Dan sekarang kita mesti meminta izin Singapura untuk membina kereta api kelajuan tinggi.

17. Lihatlah semua perjanjian kita telah memasuki dan anda akan mendapati hampir tiada satu pun menguntungkan kita.

18. Sekarang kita mahu berunding dengan ciptaan Amerika iaitu TPP, Trans Pacific Partnership. Ini merupakan satu lagi usaha oleh Amerika untuk memberi syarikat-syarikat besar mereka menembusi pasaran domestik negara-negara kecil, dengan pembelian kerajaan tertentu.

19. Apabila GATT (General Agreement on Trade and Tariff)) gagal mereka mencipta WTO (Pertubuhan Perdagangan Dunia) untuk tujuan yang sama, itu juga gagal. Mereka kemudian mencipta APEC, namun ia tidak mencapai matlamat mereka. Mereka memperkenalkan perjanjian perdagangan bebas dua hala. Kemudian mereka memasarkan Dunia Globalisasi, dunia tanpa sempadan di mana wang mereka boleh pergi mana-mana, memusnahkan ekonomi dan kemudian keluar. Dalam kes ini kita terlupa yang apa mereka lakukan pada tahun 1997 - 98.

20. Namun mereka tidak boleh membeli kerajaan. Dan kini mereka mencipta TPP, satu perkongsian yang tidak sama rata, yang kuat boleh mengambil kesempatan daripada yang lemah.

21. Ini akan menjadi undang-undang. Jika kita melanggar perjanjian itu, syarikat mereka boleh menyaman kerajaan berbilion. Saya mempunyai keraguan tentang keupayaan kita untuk meyakinkan penimbang tara atau mahkamah antarabangsa. Kita gagal meyakinkan Mahkamah Dunia berkenaan Pulau Batu Puteh.

22. Mereka akan mempunyai peguam terbaik, dengan bilangan yang banyak. Kita akan menghabiskan semua dana untuk membayar peguam kita yang kurang berpengalaman. Akhirnya kita akan kalah dan membayar ganti rugi dan membuat bayaran berbilion. Dan kita akan terus membayar sehingga kita mematuhi undang-undang mereka. Dan apabila kita mematuhi, kita akan kehilangan lebih banyak wang.

23. Kami mempunyai masalah dalaman dan kita perlu menyelesaikan masalah ini. Mereka tidak peduli. Sesiapa yang bercakap tentang Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilabel rasis oleh pegawai-pegawai kita. Apabila penyangak mata wang menyerang negara kita ,tujuannya adalah untuk mengawal ekonomi kita. Kita menolak mereka kerana kita masih bebas ketika itu. Tetapi selepas kita menandatangani TPP kita akan terikat tangan dan kaki. Tidak boleh lagi kawalan modal. Kita akan dijajah lagi. Presiden Sukarno betul tentang neo-kolonialisme.

24. Saya tahu MITI sudah bersedia untuk bersetuju dengan TPP. Ia tidak akan melayan mana-mana hujah sebaliknya. Mereka mahu melakukan ini secara rahsia. Kita tidak menghukum orang-orang yang membuat perjanjian menjejaskan kepentingan negara ini. Jadi mereka tidak akan kalah.

25. Ini adalah negara saya sama dengan ia adalah negara pegawai-pegawai dan ahli-ahli politik. Jika ada orang secara diam-diam mendatangkan mudarat kepada negara saya, saya mempunyai hak untuk bersuara.

26. Kita banyak bercakap tentang ketelusan. Mari kita lihat ketelusan mengenai rundingan TPP. The akhir kata Oktober 2013 ini patut diabaikan. Dan biar juga China termasuk.

1 comment:

Anonymous said...

Salam.

Gendang perang dari tun...apa jawapan najib...n sape pergi hulur tengkuk untu pau nanti...

Budakteranung