Wednesday, July 31, 2013

MANGKUK NIE KENA TAHAN JUGA AKHIRNYA!!UM.31/07: Maznah Mohd Yusof, jurulatih anjing yang dipercayai terlibat rakaman video menghina Islam bertajuk '1 Hari Di Hari Raya' ditahan petang ini

5 comments:

Anonymous said...

Ko pun mangkuk mcm dia.

Anonymous said...

Keep up the good work of taking care strays.I understood your predicament,stay strong Maznah

Anonymous said...

bodoh..sengaja carik pasal..!

Anonymous said...

Hukum membela anjing untuk tujuan suka-suka tidak dibenarkan didalam islam mengkut mazhab syafie.. Malaikat tak masuk rumah. Tapi ulama menggariskan jika untuk tujuan manfaat maka diharuskan. Seperti rumah2 menteri, atau orang kaya.. Hukumnya harus membela anjing bagi menjaga keselamatan hartanya atau kedainya.. Tapi bukanlah pula untuk belaan seperti bela kucing dlm rumah..

Dan hukum membela anjing untuk menjaga kebun juga adalah harus. Sama juga hukum menggunakan khidmat anjing untuk membanteras jenayah. Hukumnya harus (maksud harus adalah tiada salah disisi islam). Berdasarkan hujjah2 ini jugalah anjing tidak menjadi masalah besar dlm Islam.
Kalau kita tengok beza antara anjing dngn manusia yg tak beriman. Lebih mulia anjing lagi.. Sebabnya anjing tak masuk neraka pun. Jadi anjing tak hina. Sedangkan manusia yg engkar pd Allah lebih hinadari anjing. Ini jg dijelaskan ulama.

Kesimpulannya anjing tak salah pun nak pegang walaupun tangan basah. Cuma kena sucikan balik lah supaya sah solatnya. Tapi kembali pula pada tujuan asal. Jika releven maka haruslah memegangnya. Sebab itu pelajar varterina diharuskan memegang anjing dan babi walaupn tangan basah. Sebab mereka belajar benda tu. Tapi dengan syarat mereka kena sucikan balik lah dngn 6 kali air mutlak dan sekali air tanah. Itu saja.

Anonymous said...

Lebih mulia lagi ambil bayi atau kanak kanak yang tiada ibu bapa. Lagi besar pahala!