Tuesday, February 4, 2014

ADA MELAYU BARUA BANTU KIT SIANG HINA KHUTBAH JUMAATBILA berlaku rampasan kitab Bible berbahasa Melayu di Selangor, riuh rendah pembangkang (terutama DAP) mempersoalkan rampasan tersebut kerana kononnya orang Islam tidak boleh masuk campur dalam hal bukan Islam.

Yang DAP rujuk Perkara 3 tentang kebebasan beragama dalam perlembagaan persekutuan, yang dia tidak rujuk ialah orang bukan Islam yang buat kesalahan berkaitan Islam, di dakwa dibawah undang-undang sivil, bukan undang-undang Syariah.

Selain Sultan Selangor itu sendiri Ketua Agama - bukan Ketua Agama Islam sahaja di Selangor.  Soal berhak atau tidak, itu cerita lain, dah memang termaktub dalam perlembagaan negeri - selama tidak dipinda.  Senang kata.  perintah baginda perlu diikut, tidak ada pilihan lain.

Cukuplah tentang itu.  Moralnya penulis nak tunjuk bagaimana pembangkang, terutama DAP begitu mempertahankan hak bukan Islam yang kononnya diceroboh orang Islam lanjutan dari rampasan tersebut.

Tapi sekarang Penasihat DAP, si Lim Kit Siang, selamba nenek moyang dia saja mempersoalkan khutbah Jumaat yang dikeluarkan JAKIM.  Eh, siapa engkau?   Layak mana nak persoal urusan orang Islam?

Kenapa tidak ada soldadu DAP yang mempersoalkan hak Kit Siang mempersoalkan khutbah Jumaat tersebut?  Logiknya, kalau Islam tak boleh masuk campur bukan Islam, kenapa bukan Islam boleh masuk campur hal Islam pulak?

Menyedihkan, PAS juga senyap tak berbunyi.  Kita dah agak, tapi tak sangka seteruk ini PAS merelakan sahaja si tua kutuk ini masuk campur dalam urusan yang jadi rutin mingguan orang Islam.

Itu pun tak boleh nak pertahankan, jangan cerita hal lain yang lebih besar lagi.

Yang dipersoalkan Kit Siang sekarang bukan setakat Khutbah itu saja, tapi petikan ayat-ayat suci al-Quran (ayat 120 Surah Al-Baqarah).  Nak kata tak faham, ini bukan first time dan apa jadahnya PAS dalam pakatan pembangkang kalau tak boleh menjelaskan kepada Kit Siang yang perbuatannya itu salah?

Cina tua ini sememangnya sudah melampau, seolah nak lepas geram sebelum bersara dalam PRU14 nanti (itupun kalau jadi bersara, kalau ikut feel Anwar..pegang jawatan sampai matilah).

Petikan Mykmu.net

4 comments:

Anonymous said...

INILAH BUKTINYA PAS BERJAYA MENTARBIAHKAN DAP... ULARMAK PAS SERING MENGATAKAN KERJASAMA DENGAN DAP ADALAH UNDUK BERDAKWAH...SEKARANG SIAPA DAKWAH SIAPA ...BANGANG NAK MAAAMPOOOS...PAS AKAN BUNGKUS SELAMANYA 2014...

Anonymous said...

Inilah parti munafik PAS. Tahniah, akhir zaman ni benarlah orang yang berupa kuat Islamnya tapi dia yang musnahkan Islam. Harap Nik Aziz, Hadi jawab dipadang masyhar nanti. Semoga Allah ampunkan kami semua yang terikut2 akan kehendak mereka.

Anonymous said...

Tua kutuk xsedar diri. Rumah kata pergi, kubur kata mari. Ape bila kafir mempertikaikan Islam, keangkuhan mereka melebihi segala nya. Komunis tetap komunis. DAP adalah komunis

Anonymous said...

Sgt diragukan imannya.
"Tidaklah akan kamu dapati kaum yg beriman dgn Allah (swt) dan Hari Akhir berkasih mesra dgn org org yg menentang Allah (swt) dan RasulNya (saw) walaupun mrk itu bapa bapa mrk, atau anak anak mrk, atau saudara saudara mrk, atau keluarga mrk,....".58:22.