Friday, April 11, 2014

Mahathir Sekolahkan Musa Hitam Tentang Tanggungjawab Sebagai TPM Dan Menteri KDN1. Semasa saya menjadi Perdana Menteri, masalah keselamatan Negara dipikul bersama oleh saya dan Timbalan Perdana Menteri.

2. Adakalanya saya memegang jawatan Menteri Pertahanan dan Timbalan Perdana Menteri memegang jawatan Menteri Dalam Negeri yang bertanggunjawab ke atas Polis. Adakalanya apabila saya tentukan saya sebagai Perdana Menteri akan mengambil tugas Menteri Dalam Negeri, maka Timbalan Perdana Menteri akan dilantik sebagai Menteri Pertahanan. Hanya beberapa kali apabila keadaan mendesak maka jawatan Menteri Pertahanan diberi kepada Menteri biasa. Amalan ini disebabkan soal keselamatan Negara begitu penting.

3. Pada 20 November 1985, saya mengepalai satu rombongan swasta yang amat besar kerana saya anggap terdapat banyak peluang dagangan dengan Negara Cina yang baru sahaja dibuka untuk penyertaan peniaga luar.

4. Saya tidak ingat yang Tun Musa datang berjumpa saya untuk saya tidak pergi ke Beijing tetapi beliau berada di lapangan terbang bersama dengan ramai orang yang ingin ucap selamat pemergian saya ke Cina. Di waktu itu pun saya tidak ingat yang Tun Musa menasihat supaya saya tidak pergi luar negeri.

5. Kejadian peristiwa Memali berlaku pada 19 November 1985, sehari sebelum saya terbang. Memanglah dalam operasi polis seperti ini kemalangan boleh berlaku. 4 anggota polis terbunuh dan 16 penjenayah. Ramai juga yang cedera.

6. Saya begitu yakin yang Timbalan Perdana Menteri dapat menangani keadaan sehingga saya melantik beliau sebagai Pemangku Perdana Menteri. Beliaulah yang menjawab YB Tuan Gooi Hock Seng (Bukit Bendera) yang telah mohon menangguh mesyuarat Dewan Rakyat pada 20 hb. November 1985 untuk membincang “Perintah Berkurung akibat Pembunuhan di Baling Kedah” (Hansard).

7. Saya kembali ke tanah air pada 28 hb. November 1985. Semasa berada di luar Negara tidak ada apa-apa yang berlaku yang tidak boleh ditangani oleh Timbalan Perdana Menteri yang memangku jawatan Perdana Menteri.

8. Sesuatu jawatan mempunyai tanggungjawabnya. Dari segi tindakan terhadap jenayah tanggungjawab ini dipikul oleh anggota Polis. Dari segi keputusan mengambil tindakan terhadap ancaman keselamatan Negara yang besar Menteri bertanggungjawab, sekurang-kurangnya merestui tindakan.

9. Tun Musa telah akui beliau bertanggungjawab. Dalam sistem kabinet yang kita amalkan semua anggota kabinet, terutama Perdana Menteri bertanggungjawab.

10. Saya tidak fikir Tun Musa telah ramal tentang kehilangan nyawa yang akan berlaku hasil keputusan yang dibuat olehnya. Seperti yang disebut olehnya di waktu menjawab usul oleh YB Tuan Gooi Hock Seng, “adalah menjadi tugas dan tanggungjawab Kerajaan untuk mempastikan supaya keselamatan Negara wujud pada setiap masa demi kesejahteraan rakyat jelata dan demi kestabilan Negara pada keseluruhannya. Sebab itulah Kerajaan tidak akan berkompromi………..”

11. Soal peristiwa saya kononnya tidak ada dalam negeri semasa peristiwa berlaku bukan disebar oleh saya. Dalam buku saya pun saya tidak sebut perkara ini. Yang diketahui umum ialah Dato Musa Hitam ialah Menteri Dalam Negeri, disamping menjadi Timbalan Perdana Menteri pada masa itu. Sebagai Menteri Dalam Negeri rundingan dan laporan oleh Ketua Polis Negara dibuat kepadanya. Menteri Dalam Negeri juga terlibat dalam memutuskan tindakan yang diambil. Jika hanya apabila semua berjalan dengan baik pengakuan bertanggungjwab dibuat, tentulah ini kurang manis.

12. Harus diingat bahawa anggota polis dibunuh sebelum polis menembak balas. Amat malang sekali sementara kematian Ibrahim dan pengikutnya diingati, bahkan dilaung sebagai syahid, kematian anggota polis yang menjaga keselamatan kita dilupakan.

13. Ya. Sepatutunya insiden ini tidak berlaku. Tetapi sanggupkah kita membiar sehingga sesuatu itu sudah melarat baharu kita ambil tindakan. Lihatlah keadaan yang sedang berlaku di beberapa Negara sekarang ini kerana polis tidak dibenar bertindak secara berkesan.

Sumber: www.chedet.cc

5 comments:

Anonymous said...

tun musa harus berhenti dr memperbodohkn diri nya. kes memali tdak melihatkn polis salah guna.kuasa. bgitu juga tun musa tidak salah guna kuasa dlm hal ini. ia melibatkan keselamatan awam dn pemerintah brhak guna kuasa yg ada utk menyelesaikan masalah ini.
apa yg mnjadi masalah adskah tun musa mnyalahkn org lain utk memaafkn djrinya.. itu cara yv salah.. xperlu minta maaf dlm hal ini kerana jenayah telah terjsdi dn tjndkan yg betul telah dibuat oleh polis dn kerajaan.
sya percaya pdrm menjalankan tugasan yg betul ikut sop yg sebenarnya.
yang salah ialah haji hadi yg guna agama utk menjadikan org ramai melakukan bughah kepd pemerintah.

Anonymous said...

Mamak Licik lebih pandai dari Melayu Kampung.

Anonymous said...

kamu ni betui-betui bodoh lagi sombong. pi la mabuk.

Anonymous said...

Anon 1:40 bodow piang.. ko tengok penerangan Tun M berbanding Musa.. dia tak menembak atau menyalahkan Musa dengan penipuan atau bahasa kesat/kasar. Bahkan dia menyokong Musa yg telah membuat keputusan utk kepentingan negara. Kalau Musa Hitam hatinya tidak hitam.. pasti dia malu semalu malunya terhadap Tun M...

salute Tun M.

Anonymous said...

Masa TUN Musa Baik dengan Pak LAh pun dia Hentam TUN M. Duri dalam daging dia gelarkan Tun M.

KENAPA?

SIME DARBY dapat Tanah berapa banyak.. dan IJN pun dia nak swastakan duduk bawah SIME DARBY.

Nasib baik Najib bantah keras...

Sudahla TUN MUSA... cukuplah kamu gunakan orang sebagai mangsa kamu..