Thursday, April 24, 2014

Syed Mokhtar Sasaran Utama CINABENG DAPKetamakan Cina dalam mengaut kekayaan Tanah Melayu sudah sampai ke peringkat yang melampau. Apabila majalah perniagaan utama, Malaysian Business melaporkan senarai 10 orang terkaya di Malaysia yang didahului Robert Kuok dengan kekayaan RM54.48 bilion diikuti Ananda (RM33.19 bilion). Manakala Syed Mokhtar pula hanya berada pada kedudukan keenam dengan kekayaan berjumlah RM11.07 bilion, jatuh satu anak tangga berbanding kedudukan kelima sebelum ini. Namun ianya mengundang perasaan marah yang meluap-luap kepada Cina di dalam pakatan pembangkang.

Ini seolah-olah menjadi penanda aras bahawa orang Melayu masih “bernyawa” dalam segi ekonomi negara. Sikap ingin mendominasikan ekonomi negara dan juga kuasa politik telah menguasai DAP. Dengan itu mereka mengambil langkah memprovokasikan persepsi “dengki” terhadap kekayaan Syed Mokhtar yang merupakan satu-satunya bangsa Melayu yang tersenarai dalam “Top Ten” orang terkaya di Malaysia.

Hakikatnya lapan dari 10 orang terkaya di Malaysia merupakan bangsa Cina. Mengapa mereka tidak mempertikaikan kekayaan bangsa Cina yang mendominasikan ekonomi negara. Dalam ceramah politik pembangkang terutama DAP, mereka sering mengatakan kerajaan BN sebagai berat sebelah dalam memberi projek-projek besar kerajaan.

Namun fakta dan hakikat sebenarnya yang sengaja disembunyikan adalah jumlah orang Cina yang kaya hasilnya daripada kontrak projek kerajaan. Mengapa orang paling kaya di Malaysia, Robert Kuok, T Ananda Krishnan, Tan Sri The Hong Piow, Tan Sri Lee Shin Cheng, Tan Sri Lim Kok Thay, Puan Sri Lee Kim Hua dan lain-lain tidak pernah disebut dan dipertikai hasil atau punca kekayaannya?

DAP cuma mempertikaikan nama-nama orang Melayu Bumiputera dengan pelbagai tuduhan serta fitnah dari pelbagai sudut. Dalam keadaan kita menyambut baik dasar kerajaan mengadakan program pemantapan ekonomi bumiputera namun DAP menggandakan lagi usaha mengekang perkembangan ekonomi bumiputera.

Segala perkara yang membantu dan mendorong perkembangan ekonomi bumiputera akan ditentang secara nyata dan tidak langsung oleh DAP. Tan Sri Syed Mokhtar mempunyai yayasan untuk membantu orang Islam. Oleh kerana itu Syed Mokhtar dikecam dan dipersoalkan oleh pemimpin dan penyokong DAP.Mengapa DAP begitu lantang mempersoalkan aset-aset yang dimiliki oleh orang Melayu?

Selain dari menimbulkan persepsi bencikan kekayaan Syed Mokhtar, Tony Phua dengan bangga telah bercakap tentang subsidi air yang kerajaan pakatan Selangor berikan. Subsidi air ini merupakan antara faktor yang membawa rebah pakatan kerana percaturan dan perancangan mereka yang lemah telah menyebabkan kesengsaraan kepada rakyat Selangor akibat catuan air. Kononnya lagi kerajaan pakatan Selangor dapat menjimatkan 100juta setahun dalam tender terbuka angkut sampah. Tidakkah Tony Phua tahu bahawa penjimatan tersebut juga telah menyebabkan rakyat Selangor menderita akibat kerja angkut sampah yang benar-benar bertaraf “sampah”. Sudah menjadi fenomena biasa kawasan Selangor dipenuhi dengan sampah yang tidak berkutip. Tambahan pula pembelian lori sampah yang menelan belanja berjuta untuk model lori angkut sampah juga menjadi isu yang cukup hangat diperkatakan.

Kesimpulannya DAP tahu bahawa kekayaan yang dimiliki oleh Syed Mokhtar akan dapat membantu kepentingan nasional. Melalui yayasan beliau menyalurkan bantuan untuk bangsa Melayu dan orang Islam. Ini merupakan perkara yang menjadi “kepantangan” kepada DAP. Sebagai seorang Islam juga sudah tentu Syed Mokhtar mengeluarkan zakat kerana ini merupakan kewajipan beliau. DAP tahu bahawa duit zakat merupakan hak mutlak 8 asnaf yang merupakan orang Islam. Syed Mokhtar membantu bangsa Melayu melalui Yayasan beliau dan sumbangan zakat. Secara tidak langsung juga kekayaan Syed Mokhtar ini merupakan jihad beliau untuk agama Islam, bangsa Melayu dan negara.

2 comments:

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
Baca selanjutnya...

Anonymous said...

Apa cerita Universiti Albukary tu?

Ni Arab, tak boleh percaya.

Sama jugak macam kroni BN yang Cnabeng dan Keling tu.

Hanya kerana beragama Islam maka dijunjung sebagai perwira untuk ABN?

Otak kat lutut ke? Semua sama je.