Monday, June 2, 2014

Baca Penuh Kenyataan Jamil Khir Sebelum Kita Hukum JAKIM

1. Saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Jabatan Kimia Malaysia (JKM) kerana telah memberi keutamaan dalam pengujian sampel bagi dua produk coklat cadbury yang menjadi isu nasional berikutan kenyataan akhbar Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada 24 Mei 2014 yang lalu.

4 comments:

Anonymous said...

Aduhai... inilah yg buat rakyat meluat/benci kat BN/UMNO. Pemimpin2 yg tak berapa cerdik... bagi alasan/fakta yg tak berapa cerdik... lepas tu dgn bangga plak terus isytihar tak haram... pemimpin2 macam nilah yg buat rakyat lari dari menyokong kerajaan.. aduhai.. sedih2... lepas ni gerenti pihak pembangkang balun bagi fakta2 yg lebih logik dan bernas... persoalannya skrg kenapa ujikaji terdahulu sah ada babi...? tercemar? tercemar macam mana, dah tentu coklat tu dlm bungkusan walaupun tak diambil direct dari kilang.... itu yg perlu dibuktikan.... lepas tu plak hari tu kata nak tentukan ada babi atau tidak, sukar mengambil masa berbulan2.. yg ni plak dlm masa seminggu dah dapat keputusan... aduhai.... Jamil Khir stop the nonsense.... ini bukan perkara yg boleh diambil mudah dan sambil lewa... rakyat takut begini situasinya.. dulu ada babi sebab ada bahan ramuan takda/habis stok. jadi supaya pengeluaran tak terjejas mereka dlm diam2 gantikan ramuan tersebut dgn ramuan lain yg ada babi.. dah tentu jakin bukannya periksa setiap kali pengeluaran kilang.. hanya secara rawak shj... kan lebih baik keluarkan statement supaya org Islam jangan membeli/memakan coklat Cadbury sehingga kerajaan benar2 berpuashati dari siasatan yg dibuat... berapa lama itu terpulanglah.. makan bulan/ tahun...kan lebih logik dan berhemah.. tujuannya supaya dijadikan pengajaran kpd pengilang2 lain jangan sesekali nak menipu org Islam... kan lebih berhemah dan keras dlm lembut....

Anonymous said...

sudahlah Jamil Khir.. meluat saya dengar... kalau di Korea/Jepun pemimpin yg bertanggungjawab akan meletakkan jawatan secara sukarela.. saya rasa daripada tuan buat pengumuman sedemikian, lebih baik tuan letak jawatan... lebih bertanggungjawab dan gentlemen... takkan tuan tak tau ini bukan perkara main2.... kalau kita tanya tok2 guru tentu jawapannya ialah lebih baik jauhi semua produk Cadbury (bukan setakat dua) kerana telah timbul WAS-WAS dan KERAGUAN..... bukannya menghalalkan dlm sekelip mata....

Anonymous said...

jom kita hemtam Jamil Khir beramai-ramai.. untuk bagi kesedaran dan pengajaran.. Jamil Khir ni asalnya bukan org politik, tapi bila dah dilantik jadi menteri nampak macam terbuai dek jawatan, rasa syiookkk dan teruja.... bagilah2 statement yg melindungi Islam dan amaran keras kepada pengilang makanan bukan Islam.... kan lebih baik...

Anonymous said...

Elok buang je la Si Jamil ni..bkn jaga agama..tp jual agama.Kalau nk bg pun bg dia Menteri Projek..Kementerian baru..sbb dia ni tau main projek jer..