Tuesday, June 3, 2014

GEMPAR! SISTEM BARU SUBSIDI BAHAN API- BN GALI KUBUR PRU14

'


8 comments:

SolitaireHunter said...

Ini memang haprak. Pegawai kerajaan yang tembolok penuh dengan rasuah dari atas sampai kebawah sehingga penyelewengan petrol diesel tak dapat di bendung... Sekarang rakyat pulak yang kena menanggung! bala bala bala!

raismazzadam said...

Itula kerajaan BERJIWA RAKYAT Malaysia...RAKYAT TANGGUNG BEBAN...PEGAWAI KERAJAAN KAUT UNTUNG....mmg berjiwa rakyat...rakyat di JAHANAMKAN pegawai kerajaan dii kayakan....

Anonymous said...

Ketirisan subsidi minyak kerana kelemahan dan tidak jujur pihak berwajib dlm menjalani tugas yg diamanahkan. Bila perkara nie dibangkitkan, terima kasih TV3, maka Pak Menteri pun melatah, nak buat skim atau had subsidi pada rakyat. Sebelum rakyat melatah sama, lebih baik kaji penguatkuasa yg tidak efisen serta baiki. Penjawat awam tak buay kerja dgn betul, rakyat pulak nak dibebankan. Bodoh tak boleh diajar, pandai tak boleh tegor. Buat dan taulah apa yg akan berlaku nanti. Seperti kata Dato Sabaruddin Cik, PM Najib yg fikir dia bagus sangat! Aku sayangkan UMNO bukan pemimpin cuz' they come and go

Motor Buruk said...

Bukan ke kakitangan kerajaan sekarang penyokong PR? Geng-geng depa juga la ni.

Anonymous said...

Kesian rakyat mesia... Disebabkan kaki rasuah yang dah kaya-raya, rakyat merana. Mari kita lihat sejenak sebagai bandingan U.K dgn kita dlm duit RM. Kereta 2,000cc kat U.K harga dlm 80k, kita 150k. Hayat kereta 10 tahun, asas harga kereta di U.K (RM80k), beza setahun RM7k @ RM700 sebln. Jarak perjalanan setahun 35k km @ (kos per-km) kereta kita mahal dlm RM0.20/km ----KOS A.
Petrol tanpa subsidi RM3.00/liter @ 12km/l (kita jam sakan..)- RM0.25/km ----KOS B,
Tol kita pulak, purata RM0.20/km ---- KOS C.
JUMLAH KOS A+B+C = RM0.65/km.

Di U.K, kos petrol per liter (1.3BP @ RM7.10)@ RM0.60/km. Perbezaan harga kereta - NIL, TOL - NIL (jalan bertol boleh dikira dgn jari, di M'sia, tak cukup jari kaki tangan malah gigi...!)

Ertinya kos menggerakkan sebuah kereta di M'sia lebih mahal RM0.15/km berbanding di U.K. Purata setahun 35,000km (berdasarkan std waranti =100,000km @ 3 thn - mana dulu), kita menanggung kos tambahan bersih RM5,250/=.

Pitam Sink said...

AKU SETUJU DGN SISTEM BARU INI.. SATU LANGKAH YG BAIK.. BRAVO!

Anonymous said...

Tak kan korang tak tahu dan tak nampak bahawa disel subsidi dah menjadi barang dagangan "penyeludup" antara bangsa dengan bantuan "pegawai kerajaan" yang tidak peduli syurga dan neraka. Walaupun pegawai kerajaan terlibat dinyahkan dari perkhidmatan kerajaan, rangkaian penyeludupan tetap berterusan. Apa pilihan yang ada, tolong kentengahkan. Korang kena paham bahawa langkah yang bakal diambil oleh kerajaan adalah hasil "bengkel" cediakawan yg sama memerah otak dan keringat untuk mencari jalan mengatasi "MASALAH NEGARA" Korang hanya pandai ugut kerajaan tanpa penyelesaian.Bila kerajaan gagal menangani masalah korang kata kerajaan lemah dsbn

Anonymous said...

Alamak betapa bodoh nya cadangan ini. Kat mana bodoh nya, kat menteri ker atau kat pegawai-pegawai kerajaan, atau konsultan-konsultan con-men? Kenapa nak mengatasi sesuatu masalah dengan masalah yang lebih komplek? Akai letak kat mana depa ni? Pegawai-pegawai ni kelulusan standar5 ajer ker atau university? Kalau isu nya diesel, apasalah di hapuskan subsidi secara total agar tidak ada ruang buat untung. Lepas tu sapa-sapa yang guna diesel buat claim subsidi secara official. Dengan cara ini kerajaan akan dapat maklumat database pemohon secara bertulis. Bila ada penyelewengan senang ambil tindakan undang2 berdasarkan kepada bukti database dan hardcopy. Susah memang susah, tapi lebih mudah untuk dilaksanakan. Kalau ini pun tidak boleh buat, emmmm ada dalang dalam pentadbiran.